Grupa de varsta 5-12 ani

Pe masura ce copilul creste apar numeroase modificari la nivelul dintilor. Dintii temporari se mobilizeaza, se pierd si fac loc dintilor permanenti. La aceasta varsta, MG Ortho va recomanda o igiena riguroasa realizata prin periaj dentar dupa fiecare masa, folosirea atei dentare, vizite regulate la medicul dentist, din 6 in 6 luni  si…un stil de viata sanatos!  Preventia zilnica va ajuta la evitarea unor probleme costisitoare si dureroase mai tarziu. In aceasta perioada fata copilului creste, maxilarul inferior si masivul facial se modifica pentru a putea primi dintii permanenti care sunt semnificativ mai mari decat cei temporari.  Primul dinte permanent care erupe este in general molarul de 6 ani ce apare in spatele ultimilor molari temporari. In general eruptia acestuia se face fara  probleme.

IMPORTANT ! Deseori molarul de 6 ani se confunda  cu un dinte de lapte, iar cariile ce apar frecvent pe acest dinte cu vulnerabilitate crescuta nu sunt observate de parinti sau nu li se acorda importanta.

Pana in jurul varstei de 8-9 ani, dintii frontali temporari se pierd treptat si fac loc incisivilor permanenti. In continuare radacinile dintilor temporari isi continua resorbtia si coroana caninului permanent este formata in totalitate. Cei 20 de dinti temporari vor fi inlocuiti de cei 32 de dinti permanenti pana la varsta de 16-20 de ani.

- incisivii apar intre 6 si 8 ani
– caninii apar intre 9 si 12 ani
– premolarii apar intre 10 si 12 ani
– molarii erup in urmatoarea ordine : la 6 ani primul molar, la 11-13 ani al doilea molar  si la 16 -20 ani al  treilea molar denumit si molar de minte

Varsta la care erup dintii poate varia de la copil la copil, dar pana in jurul varstei de 13 ani toti dintii permanenti cu exceptia ultimului molar numit “molar de minte” vor fi erupti. In aceasta perioada oasele craniului si maxilarele isi ating potentialul maxim de crestere si rezistenta.

Acest interval de varsta este foarte important: in aceasta perioada apar dintii permanenti, pot fi depistate si prevenite viitoare anomalii dento-maxilare si se consolideaza educatia copiilor in ceea ce priveste pastrarea unei bune igiene dentare. Periajul dentar regulat, folosirea unor paste de dinti adecvate varstei si utilizarea atei dentare trebuie sa devina o practica zilnica iar copilul trebuie sa devina constient de importanta acestora.

Controlul regulat la medicul pedodont este o parte importanta in mentinerea starii de sanatate dentara si va recomandam vizitele periodice la medic, la fiecare 6 luni. Acest program va  ajuta echipa MG Ortho si parintii sa lucreze impreuna pentru a identifica din timp viitoarele problemele dentare.  Daca copilul dumneavoastra are nevoie de un tratament special, am putea recomanda mai multe vizite la dentist bazate pe nevoile si susceptibilitatea la carie a copilului.

Acest interval de varsta este foarte important: in aceasta perioada apar dintii permanenti, pot fi depistate si prevenite viitoare anomalii dento-maxilare si se consolideaza educatia copiilor in ceea ce priveste pastrarea unei bune igiene dentare. Periajul dentar regulat, folosirea unor paste de dinti adecvate varstei si utilizarea atei dentare trebuie sa devina o practica zilnica iar copilul trebuie sa devina constient de importanta acestora.  Controlul regulat la medicul pedodont este o parte importanta in mentinerea starii de sanatate dentara si va recomandam vizitele periodice la medic, la fiecare 6 luni. Acest program va  ajuta echipa MG Ortho si parintii sa lucreze impreuna pentru a identifica din timp viitoarele problemele dentare.

  • Periaj dentar dupa fiecare masa si mai ales inainte de culcare si folosirea atei dentare in fiecare zi
  • Asigurarea unei diete echilibrate cu limitarea gustarilor pe baza de zahar intre mese.
  • Utilizarea unei paste de dinti cu  fluor, adecvata varstei precum si utilizarea unei ape de gura cu fluor recomanadata de medic
  • Daca copilul prezinta un risc crescut de carie va asteptam la MG Ortho pentru aplicarea unor fluorizari profesionale
  • Copilul trebuie invatat sa se clateasca cu apa sau sa mestece guma cu xilitol dupa masa, atunci cand nu are posibilitatea de a se spala pe dint
  • Parintii ar trebui sa supravegheze copiii atunci cand acestia se spala pe dinti. Copiii au nevoie de acest ajutor pana cand isi dezvolta complet abilitatile motorii.
  • Sigilarea dintilor trebuie discutata cu medicul dentist. Sigilatul este o pelicula subtire de compozit ce se aplica pe suprafata ocluzala a dintilor permanenti  sau temporari la scurt timp dupa eruptia acestora.
  • Promovarea si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase,  cu ore fixe de masa si cu gustari adecvate varstei copilului – legume, fructe, cereale integrale si produse lactate neindulcite
  • Alimentele care contin zahar trebuie servite doar in timpul meselor principale si trebuie limitat  consumul alimentelor care se lipesc de dinti

In acest interval de varsta copilul este foarte activ iar riscul traumatismelor dentare este mare. Luati masuri pentru a reduce acest risc. Igiena dentara Supravegheati activitatile copilului in locurile de joaca si asigurati-va ca folosesc doar echipamente si jucarii adecvate varstei lor.

In cazul in care copilul isi sparge un dinte acesta trebuie sa clateasca gura imediat cu apa rece dupa care mergeti de urgenta la medicul pedodont. Daca un dinte permanent este expulzat spalati dinele cu apa sau ser fiziologic si mergeti urgent la medicul pedodont. Daca reusiti sa ajungeti in 30 de minute de la producerea accidentului sansele de reusita a replantarii dintelui sunt foarte mari.

Sigilarea dentara

De ce este sigilarea asa de  importanta? Dintii cu riscul cel mai mare de carie dentara sunt molarul de 6 ani si molarul de 12 ani. Suprafetele ocluzale ale acestor molari au un relief accentuat cu santuri si fosete adanci. Chiar daca copilul dumneavoastra se spala  foarte bine pe dinti, este aproape imposibil pentru el sa-si curete eficient santurile si fosetele dintilor laterali. Sigilatul este o pelicula de compozit care este aplicata pe suprafata ocluzala a dintilor laterali acolo unde cariile se formeaza cel mai usor.  Sigilantii nu lasa ca mancarea sa fie retentionata in santurile dintilor laterali si astfel este prevenita aparitia cariilor pe acesti dinti.
La copiii sub 12 ani, patru din cinci carii  apar pe fata ocluzala a dintilor laterali.  Sigilarea dintilor permanenti reprezinta o asigurare pe termen lung!

Aplicarea sigilatilor este o metoda rapida, nedureroasa care poate fi facuta intr-o vizita obisnuita la dentist. Nu este nevoie de anestezie, procedura fiind complet nedureroasa. Chiar si asa, este foarte important, ca pacientul sa fie cuminte in timpul tratamentului.  In prima faza medicul dentist curata dintele pentru a indeparta orice urma de resturi alimentare, spala si usuca dintele, dupa care se aplica sigilantul. Sigilantul este aplicat in forma fluida, se fixeaza in santuri si fosete dupa care se polimerizeaza cu o lumina speciala.

Tratamentul ortodontic poate fi inceput la orice varsta dar, Asociatia Americana de Ortodontie  recomanda ca un copil sa fie evaluat ortodontic nu mai tarziu de varsta de 7 ani. MG Ortho sustine cu tarie acest principiu.

Pentru informatii suplimentare cititi si tratamentul in 2 etape. Aflati ce presupune si cum se aplica. Ne dorim ca pacientii nostri sa fie corect si bine informati.

Aparatele de mentinere a spatiului  sunt aparate ce pastreaza dintii prezenti in pozitia ideala in timp ce oasele maxilare se dezvolta. Acestea sunt recomandate de medicul ortodont ca parte a unui tratament preventiv. Este posibila purtarea unui mentinator de pozitie pentru a pastra locul unui  dinte permanent ce urmeaza sa inlocuiasca dintele temporar pierdut. Este necesara purtarea mentinatorului de spatiu   conform indicatiilor medicului ortodont. Mai mult..

Share this Post

adminGrupa de varsta 5-12 ani