Grupa de varsta 1-4 ani

Urmatoarea etapa in ingrijirea dentara!

Medicii pedodonti din cadrul clinicii MG Ortho recomanda ca prima vizita de evaluare la medicul stomatolog aiba loc in jurul varstei de 1 an, dupa aparitia primilor dintilor temporari. Este momentul ideal pentru primul control, pentru a evalua starea de sanatate orala, dar si pentru a diagnostica o problema existenta sau potentiala. Prima vizita este foarte importanta pentru dumneavoastra, ca si parinti, deoarece veti afla de la medicii nostri sfaturi utile despre mentinerea sanatatii orale a copiilor.

La prima vizita
  • Evaluam starea de sanatate dentara a copilului
  • Va prezentam riscurile pierderii precoce a dintilor temporari
  • Discutam cu dumneavoastra despre tehnicile de curatare a dintilor si gingiilor
  • Va prezentam legatura dintre riscul de carie si o dieta necorespunzatoare

Examinarea copilului in jurul varstei de 1 an va permite echipei noastre interventia timpurie in cazul in care observam diverse probleme cum ar fi: o igiena deficitara, obiceiuri alimentare necorespunzatoare sau alte probleme. In aceasta faza se pot observa asa numitele „pete albe” ce reprezinta demineralizari ale smaltului, situate pe dinti, in general langa gingie. Acestea sunt provocate de acizii produsi de bacteriile placii dentare si reprezinta prima faza a cariei dentare.

In functie de varsta copilului va putem recomanda diverse tehnici de igiena orala. Intotdeauna trebuie sa aveti grija sa folositi o pasta de dinti adecvata varstei, intr-o cantitate limitata – aproximativ cat un bob de mazare mic. Unii copii nu doresc sa se spele pe dinti, dar nu ar trebui sa cedati, ci sa fiti creativi, sa va jucati cu ei si sa le oferiti recompense. Intotdeauna copiii trebuie ajutati cand se spala pe dinti deoarece pana la varsta de 7 ani ei nu au abilitatile motorii necesare.

Fluorul in cantitate mica are efect cario protector. Intotdeauna, inainte de a administra suplimente de fluor copilului dumneavoastra trebuie sa discutati cu medicul pedodont. Doar medicul poate stabili daca este necesara administrarea suplimentara de fluor. Acest lucru este in general necesar in cazul unui risc crescut de carie sau cand cantitatea de fluor primita prin alimentatie este insuficienta. Excesul de fluor apare destul de rar, insa are manifestari importante.  Afectiunea de numeste fluoroza si se datoreaza in principal unui exces de fluor din apa potabila, alimente  sau a consumului exagerat de suplimente nutritive cu un bogat continut in fluor. Primele manifestari ale excesului de fluor apar  la nivelul dintilor, ce vor capata un aspect patat (prin aparitia unor pete alb-galbui pe suprafata smaltului). Din acest motiv nu administrati fluor copilului dumneavoastra decat la indicatia medicului pediatru.

Este foarte important ceea ce mananca copilul dumneavoastra, dar la fel de important este cand si cat de des mananca.  Un regim alimentar echilibrat este important pentru sanatatea dentara pe termen lung, pentru dezvoltarea normala a dintilor si gingiilor. Gustarile dese pot avea insa  efecte devastatoare pentru sanatatea dentara.

Cariile dentare se dezvolta atunci cand carbohidratii din produsele alimentare au contact cu dintii o  perioada lunga de timp.  Bacteriile din placa dentara se hranesc cu zaharul din carbohidrati si produc acizi care distrug smaltul dentar.

Pauza dintre mese permite salivei sa neutralizeze acizii formati in cavitatea bucala. Daca copilul dumneavoastra ia gustari frecvente acesti acizi nu mai sunt neutralizati de saliva iar riscul de aparitie a cariei dentare creste.

Primii dinti apar in jurul varstei de 6 luni este foarte posibil sa  apara mai devreme dar si mai tarziu. Cel mai adesea primul care erupe este un dinte inferior frontal. Cei 8 incisivi  (4 sus si 4 jos) apar pana in jurul varstei de 9-11 luni.

IMPORTANT! Caria de biberon

Caria de biberon este o afectiune grava ce apare in jurul varstei de 1-4 ani dar care poate fi usor prevenita. Caria de biberon apare atunci cand dintii sunt expusi timp indelungat actiunii zaharurilor din carbohidrati. Carbohidratii se gasesc in lapte formula, sucuri de fructe, ceaiuri indulcite. Bacteriile din cavitatea bucala se hranesc cu zahar si produc acizi. Acizii demineralizeaza smaltul dentar si se produce caria dentara. Copilul este obisnuit sa se culce cu biberonul  in gura ce contine lapte formula, suc de fructe, apa cu zahar, ceai indulcit iar acest lucru duce la aparitia cariei de biberon. 
Incisivii frontali sunt de regula primi dinti afectati de caria de biberon, dar pot fi afectati toti dintii in special cei superiori. Netratati dintii se pot infecta si apare durerea. Tratamentul cariei de biberon este vast si complex si necesita supraveghere pe termen lung si preventie sustinuta.

Share this Post

adminGrupa de varsta 1-4 ani