Aparate dentare

Aparat mobil

Aparatul dentar mobil influenteaza cresterea maxilarului si a mandibulei, mareste arcadele, permitand eruptia corecta a dintilor permanenti si alinierea corecta a dintilor inghesuiti.

Aparatele dentare mobile sunt utilizate in special la copii de 7-11 ani, in perioada de crestere. Exista si cazuri in care acest aparat este doar precursorul unui aparat fix (se poarta inaintea unui aparat fix).

Dupa stabilirea planului de tratament medicul ia o amprenta dentara, si confectioneaza aparatul dentar. Baza aparatului dentar este realizata din materiale acrilice, in care sunt incorporate elementele de actiune, precum suruburile si resorturile auxiliare si diverse elementele de mentinere.

Activarea aparatului se face conform instructiunilor medicului ortodont iar succesul tratamentului depinde in mare masura de purtarea corecta a aparatului și de o buna colaborare medic-pacient.

Aparate fixe

Aparatele ortodontice fixe sunt cele mai frecvente aparate dentare  utilizate. Aparatele fixe sunt alcatuite din bracket-uri prin care trece un arc subtire de sarma. Pe molari se aplica inele metalice sau  tubusoare lipite pe dinte. Aparatul fix se aplica de obicei la 11-12 ani  dupa ce toti dintii definitivi au erupt pe arcada. Aparatele fixe se pot purta la orice varsta fiind indicate atat adultilor cat si copiilor.

Ce fel de tipuri de aparate dentare fixe exista?  Exista aparate  metalice sau  estetice: ceramice sau din safir.

Bracket-urile de metal sunt frecvent utilizate. In clinica noastra folosim in general bracketi de metal de dimensiuni reduse (mini) pentru o igiena superioara si pentru un confort sporit. In plus, au un aspect estetic foarte bun.

Share this Post

adminAparate dentare